ŞUBAT AYINDA AÇLIK SINIRI 2 BİN 824 LİRA- YOKSULLUK SINIRI 9 BİN 943 LİRA OLDU

ŞUBAT AYINDA AÇLIK SINIRI 2 BİN 824 LİRA- YOKSULLUK SINIRI 9 BİN 943 LİRA OLDU

-AÇLIK SINIRI 2 BİN 824 LİRAYA ÇIKTI

-DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI ŞUBATTA YÜZDE 2,2 ORANINDA ARTARAK 2 BİN 824 LİRAYA YÜKSELİRKEN, AYNI AİLENİN YOKSULLUK SINIRI İSE YÜZDE 0,4 ORANINDA ARTARAK 9 BİN 943 LİRAYI BULDU

-AÇLIK SINIRI, YILIN İLK İKİ AYINDA YÜZDE 4,3 ARTARKEN SON BİR YILLIK ARTIŞ İSE YÜZDE 13,3 OLARAK GERÇEKLEŞTİ. SON BİRN YILDA YOKSULLUK SINIRI İSE YÜZDE 13,2 ORANINDA ARTTI

 

Dört kişilik bir ailenin, yeterli ve dengeli beslenebilmesi için yapılması gereken harcama tutarını gösteren açlık sınırı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarak 2 bin 824 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı da yüzde 0,4 oranında artarak 9 bin 943 lira olarak hesaplandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hissi duyulmadan karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları esas alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının şubat ayına ilişkin sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre açlık sınırı şubatta bir önceki aya göre 60 lira artarak 2 bin 824 lira olurken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 17 liralık azalışla 7 bin 119 liraya geriledi. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçların insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekilmeden karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise 42 liralık artışla 9 bin 943 liraya yükseldi.

Şubatta açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında artarken, gıda dışı harcamalarda yüzde 0,2 oranında azalış yaşandı, yoksulluk sınırında da yüzde 0,4 oranında artış kaydedildi. 2020 yılının ilk iki aylık döneminde ise açlık sınırı yüzde 4,3, gıda dışı harcamalar yüzde 0,2, yoksulluk sınırı ise yüzde 1,3 oranında artış gösterdi. Şubat 2020 sonu itibariyle son bir yılda ise açlık sınırı yüzde 13,3,  gıda dışı harcamalar yüzde 13,2, yoksulluk sınırı da yüzde 13,2 oranında artış gösterdi.

GIDA HARCAMALARI

Dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırının şubat ayında 2 bin 824 liraya yükselmesinde, et, yumurta, bakliyat, kuru soğan, meyve, yağ, zeytin gibi gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları belirleyici oldu.

 

DENGELİ VE SAĞLIKLI BESLENME İÇİN YAPILMASI GEREKEN GIDA HARCAMASI

(GIDA YOKSULLUĞU SINIRI-TL)

 

2019

2020

Değişim (%)

 

Şubat

Aralık

Ocak

Şubat

Bir önceki aya göre

Aralık 2019’a göre

Yıllık

Et

661,2

715,1

706,5

728,1

3,1

1,8

10,1

Yumurta

49,4

57,7

51,2

55,4

8,2

-4,0

12,1

Kuru Bakliyat

69,1

74,4

72,5

82,2

13,4

10,5

19,0

Süt-Yoğurt

394,4

471,6

482,7

440,0

-8,8

-6,7

11,6

Peynir

107,4

142,1

158,5

143,1

-9,7

0,7

33,2

Patates

77,9

72,3

80,2

71,6

-10,7

-1,0

-8,1

Kuru Soğan

47,1

22,0

25,1

29,0

15,5

31,8

-38,4

Meyve

186,5

234,1

217,0

292,3

34,7

24,9

56,7

Taze Sebze

254,0

198,8

247,1

248,0

0,4

24,7

-2,4

Ekmek

262,4

288,9

286,2

286,2

0,0

-0,9

9,1

Pirinç-Bulgur

76,5

78,0

71,8

73,0

1,7

-6,4

-4,6

Un

35,0

42,3

45,3

43,0

-5,1

1,7

22,9

Makarna-Şehriye

29,7

41,5

47,6

48,5

1,9

16,9

63,3

Yağ

46,1

50,1

47,2

53,1

12,5

6,0

15,2

Şeker

31,4

40,3

39,8

40,4

1,5

0,2

28,7

Reçel- Bal v.b

112,1

126,8

130,8

131,6

0,6

3,8

17,4

Zeytin

51,3

52,0

54,1

58,3

7,8

12,1

13,6

AÇLIK SINIRI

2.491,6

2.708,1

2.763,6

2.823,6

2,2

4,3

13,3

 

Ankara’da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre şubatta et (kırmızı et, tavuk ve balık) için yapılması gereken harcama tutarı, bir önceki aya göre 3,1 oranında artarak 728 liraya yükseldi. Yumurta harcamaları yüzde 8,2 oranında artarak 55,4 lira, kuru bakliyat harcamaları 13,4 artarak 82,2 liraya çıktı.

Şubatta dengeli beslenebilmek için süt-yoğurta yapılması gereken harcama yüzde 8,8 oranında azalarak 440 lira olurken, peynir harcamaları yüzde 9,7 oranında azalarak 143,1 liraya indi. Patates harcamaları yüzde 10,7 oranında azalarak 71,6 liraya indi,  kuru soğan harcamaları ise yüzde 15,5 artarak 29 liraya yükseldi. Şubatta yüzde 34,7 oranında artan meyve harcamaları 292 liraya yükselirken, yüzde 0,4 oranında artan taze sebze harcamaları ise 248 lirayı buldu.  Ekmek harcamalarının değişmeyerek 286 lirada kaldığı şubat ayında, pirinç-bulgur harcamaları 73 liraya çıktı. Şubatta un harcamaları 5,3 oranında azalarak43 liraya inerken, makarna-şehriye harcamaları da yüzde 1,9 oranında artarak 48,5 liraya çıktı.

Katı ve sıvı yağlar için yapılan harcamalar yüzde 12,5 oranında artarak 53,1 lira oldu. Şeker harcamaları yüzde 1,5 artarak 40,4 liraya çıkarken, bal-reçel ve benzeri maddelere yönelik harcamalar yüzde 0,6 oranında artarak 131,6 liraya çıktı. Şubatta zeytin harcamaları ise yüzde 7,8 artarak 58,3 lira oldu.

Hesaplamalar, çalışan yetişkin bir erkek için günlük 3.500, yetişkin bir kadın için 2.800, çocuk için 2.100 kalori, genç için de 3.780 kalori gereksinimi dikkate alınarak yapıldı. Buna göre şubatta açlık sınırı yetişkin bir erkek için 811 lira, yetişkin bir kadın için 649 lira, çocuk için 486 lira ve genç için de 876 lira oldu.

GIDA DIŞI HARCAMALAR

Diğer açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarından farklı olarak, yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da şubatta, bir önceki aya göre yüzde 0,2 oranında azalarak kaydederek 7 bin 119 liraya geriledi.

YOKSULLUK SINIRI (TL)

 

2019

2020

Değişim(%)

 

Şubat

Aralık

Ocak

Şubat

Bir önceki aya göre

Aralık 2019’a Göre

Yıllık

Gıda Yoksulluğu (Açlık) Sınırı

2491,6

2.708,1

2.764,0

2.823,6

2,2

4,3

13,3

Yetişkin Erkek (19-65 Yaş)

716,0

778,2

794,3

811,4

 

 

 

Yetişkin Kadın (19-65 Yaş)

572,8

622,6

635,4

649,1

 

 

 

Çocuk

429,6

466,9

476,6

486,8

 

 

 

Genç

773,2

840,5

857,8

876,3

 

 

 

Gıda dışı harcamalar

6.290,6

7.106,4

7.136,1

7.118,9

-0,2

0,2

13,2

Alkollü içecekler ve tütün

380,3

540,3

540,2

533,0

-1,3