KAMUOYUNUN SESİ OLAN GAZETECİLERİN MÜCADELESİNİ SELAMLIYORUZ 10 Ocak 2024, 12:14

Demokrasinin, düşünce ve ifade özgürlüğünün kalemleri olan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü selamlıyoruz.
Ülkemizde 63 yıl önce, 10 Ocak 1961 tarihinde gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren 212 sayılı yasa gazetecilerin mücadelesiyle yürürlüğe girmiştir.
Gazetecilerin, ekonomik ve sosyal hakların yanında karşılaştıkları en önemli zorluk topluma gerçekleri aktarmaktır. Vatandaşlarımızın gözü, kulağı ve dili olan, haber alma ve bilgi edinme ihtiyacının doğru biçimde karşılanmasına vesile olan gazetecilerimiz her türlü baskı ve sansürle karşılaşmaktadır.
Gazetecilerin, özlük haklarını azaltmak isteyen gazete işverenlerine karşı verdikleri mücadele o gün de bugün de devam etmektedir.
Siyasal iktidar döneminde yaratılan yandaş basın aracılığıyla toplumun gerçekleri öğrenmesi engellenmiş hatta iktidarın beğenmediği, kendinden görmediği, muhalif kabul ettiği gazeteciler mesleklerini yapamayacakları noktaya getirilmiştir.
Ülkemizde gazeteciler baskı, sansür, işsizlik, tutuklamalar, işten atılmalar, güvencesizlik ve daha birçok sorunla mücadele etmektedir. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, geçen yıla göre 16 sıra gerileyerek 180 ülke içerisinde 165'inci sırada yer aldı
Gazeteciler, fiziki saldırılar ve siyasi yargı kararlarının yanı sıra RTÜK cezaları ile sindirilmeye, susturulmaya çalışılıyor. İktidarın politikalarını eleştiren ve usulsüzlüklerini yazan gazeteciler, halen soruşturmalara maruz kalmakta, haklarında davalar açılmakta ve cezaevine konulmaktadır.
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Basın bir milletin müşterek sesidir’ sözünden hareketle gücünü halktan alarak tarafsız ve bağımsız bir şekilde haber verme, yayın yapma, toplumu doğru bilgilendirme görevi yürüten gazetecilerin gerçekleri gözler önüne sermesini istiyoruz.
Bağımsız ve özgür basının demokratik bir hukuk devletin olmazsa olmazı olduğu unutulmamalıdır. Kamuoyunu aydınlatmak için mücadele eden gazeteciler özgür bırakılmalıdır.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; gazetecilerin çalışma şartlarının daha iyi hale getirilmesini, gazetelerin, televizyonların, kitapların, kalemlerin ve manşetlerin serbest bırakılmasını istiyoruz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU
DIĞER HABERLER
-
EYLÜL ENFLASYONU İLE ÇALIŞAN VE EMEKLİLER ALACAKLI
03 Ekim 2025, 16:43 -
YÖNETİCİMİZ TUNCAY GÜR'ÜN YANINDAYIZ!
03 Ekim 2025, 13:07 -
İNSANLIK ONURU İÇİN ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANMALIYIZ!
02 Ekim 2025, 12:14 -
İTFAİYECİLERİN HAK MÜCADELESİNDE YANLARINDAYDIK
01 Ekim 2025, 20:00 -
KAMU PERSONELİ DANIŞMA KURULU’NA KATILDIK
01 Ekim 2025, 17:00 -
8. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ 28 TEMMUZ 2025 TARİHİNDE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINDA BAŞLADI
28 Temmuz 2025, 17:00 -
HÜKÜMET KAMU EMEKÇİSİ VE EMEKLİLERİNE YİNE SEFALETİ REVA GÖRDÜ
12 Ağustos 2025, 19:00 -
18 AĞUSTOS 2025 SON TEKLİF AÇIKLANDI
18 Ağustos 2025, 19:00 -
İKTİDAR, EMEKÇİDEN ESİRGEDİĞİNİ ABD’YE VERDİĞİNİ İLAN ETTİ
26 Eylül 2025, 18:02 -
EYLÜL 2025 AÇLIK - YOKSULLUK ARAŞTIRMASI
26 Eylül 2025, 15:19